Virtuele maquette reconstructie markt Middelburg
Inloggen

Inloggen op je account

Gebruikersnaam *
Paswoord *
Onthoud mij

“De Markt van Middelburg kent een bewogen geschiedenis. Oorspronkelijk was het zelfs geen marktplaats, maar de locatie voor de eerste kerk van Middelburg, de Westmonsterkerk of Sint-Maartenskerk. Deze kerk is waarschijnlijk in de tweede helft van de tiende eeuw gebouwd en is daarmee de eerste parochiekerk in Zeeland ten westen van de Schelde.

Het zwaartepunt van de stad komt al gauw rond de kerk te liggen en al snel verschuift de focus van kerk naar markt. Rond 1295 wordt besloten het kerkhof te verplaatsen en het terrein officieel als marktplein te erkennen. In de 15e eeuw is er in de historische bronnen sprake van de bouw van winkels rondom de kerk. Naarmate Middelburg economisch belangrijker werd, bleek de aanwezigheid van de kerk op deze locatie niet langer houdbaar. In februari 1575 besluit het stadsbestuur dan ook de Westmonsterkerk te laten slopen en het terrein definitief als markt in te richten.

Na de verwoestende bombardementen in 1944 werd besloten de Markt volledig opnieuw aan te leggen. Aan de westelijke zijde van de oorspronkelijk trapeziumvormige Markt werd een huizenblok ingepland, waardoor een nieuw plein, het Plein 1940, ontstond. De resten van de Westmonsterkerk kwamen zo deels onder de nieuwe bebouwing te liggen.”